Ana sayfa Uluslararası Tanjevic’ten flaş Eurolegue açıklaması

Tanjevic’ten flaş Eurolegue açıklaması

Daha önce Türkiye A Erkek Basketbol Milli Takımı ve Fenerbahçe’de başantrenörlük yapan, şimdi ise İtalyan Milli Takımlarının Genel Teknik Direktörü olan Tanjevic, FIBA ve Euroleague arasında süren takvim çatışmasından doğan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Euroleague sisteminde kapalı bir gruba sahip olmanın saçma olduğunu belirten Tanjevic, Euroleague’in, FIBA 2019 Dünya Kupası Elemeleri için takvimde yer açması gerektiğini söyledi.

2010 yılında Türkiye Milli Basketbol Takımının, tarihinde ilk kez, FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası’nda finale yükselmesini sağlayan Yugoslav Tanjevic’in açıklamaları şu şekilde;

 

Kapalı Ligler Ulusal Ligleri Öldürüyor

Euroleague gibi tek bir sistemde kapalı bir gruba sahip olmak çok saçma. Bir sözleşme nedeniyle bir yarışmada olmak da saçma. Kapalı ligler ulusal ligleri öldürüyor. Buna örnek, İtalya’da şampiyon olmasına rağmen bu tür bir turnuvada yer bulamayan Venezia’dır.

 

Adriyatik Ligi Basketbol İçin Yararlı Olan Tek Lig

ABA, doğru zamanda oluşturulan ve basketbol için iyi ve yararlı olan tek ligdir. Yeni ABA 2 Ligi de kullanışlı. Ama ligleri kapalı yapıya geçirmek mantıklı bir şey değil. Ben her zaman sportif mücadeleyi tercih ederim, bir şampiyonada veya ligde yer almak için mücadele etmek kaliteyi canlı tutar. Bazen küme düşmek de hayatta normal bir şeydir.

 

Euroleague FIBA 2019 Dünya Kupası Elemeleri İçin Yer Açmalı

FIBA ve Euroleague arasında bir uzlaşma olmasını ve FIBA 2019 Dünya Kupası Elemeleri pencerelerini normal şekilde oynamayı isterdim. Ayrıca Euroleague’in her yıl fazladan 28 maç çıkarmasını istemezdim. Orada alınan sonuçları görüyoruz, bir sürü sürpriz çıkıyor. Olympiakos, büyük takım, evinde 35 puanla kaybediyor, sonra deplasmana gidiyor ve 30 farkla kazanıyor. Avrupa’daki tüm seyahat problemleri ile birlikte antrenman yapmadan üç farklı ligde veya turnuvada yer almak çok zor. Maçların sayısını azaltmalı ve Dünya Kupası Elemeleri pencereleri için yer açmalılar.

 

Dünya Kupası Elemeleri Penceleri Konusunda FIBA’nın Tarafındayım

Sporcular ne zaman görülecek? Futbol neden böyle yapıyor? Ve futbol, Avrupa basketbolundan daha büyük bir iş mi? 600 milyonluk bir oyuncu olan Neymar, hazırlık müsabakalarında oynamak zorunda. Bizim oyuncularımız Neimar veya Messi’den daha mı büyük? Dünya Kupası Elemeleri pencerelerine karşı geliştirilen argümanlar çok gülünç. Pencereler ile ilgili olarak FIBA’nın tarafındayım, çünkü bu iyi bir şey ve ileriye doğru gitmesi gerekiyor.

 

Sanırım Euroleague Basketbolu İcat Ettiğini Düşünüyor

Düşünün, Euroleague hepimizin onlara göre adapte olması gereken ve ulusal liglerimizde çok fazla maç oynamamamızı talep eden teklifler sundu. Neden topu, sağa veya sola atarken hangi eli kullanmamız gerektiğini de bize söylemiyorlar? Çünkü sanırım basketbolu onlar icat etti!? Bütün bunlar bana dünyayı yöneten politikacılar gibi görünüyor. Şimdi kendi yanlarına çektikleri antrenörler var, onların açıklamalarına bakıldığında, çoğunlukla FIBA’ya karşı bir şeyler görüyoruz. Sadece pencereler ile ilgili değil, diğer şeyler için de. Ben her zaman her şeyle ilgili tutarlıydım, bir konuda iki farklı düşünceye sahip değildim ve şimdi de ayrı görüşlere sahip değilim. Bertomeu artık daha da provoke ediyor, bu son teklifleri kesinlikle bir provokasyondur. Bir çözüm görmüyorum, çünkü Avrupa yok, Avrupa Komisyonu yok. Avrupa’da sağ el sol elin ne yaptığını bilmiyor! Onlar sadece maaşlarının ne kadar büyük olduklarını biliyorlar.

 

Milli Takım Başarısı Her Şeyin Üstündedir

Milli takımın başarısı, herhangi bir kulübün aldığı başarıdan çok daha fazlası anlamına gelir. Bir dünya şampiyonluk unvanında, yıkılamayacak bir devrim oluşturuyoruz. Bu başarıyı yok etmeye çalışan yeni ülkeler, ekonomik durumları ne olursa olsun, yok edemezler!

 

Kulüplerde Yabancı Oyuncu Sayısının Artması Her Şeyi Mahvediyor

Bizim yabancı oyuncularla ilgili kısıtlamalarımız yok, isterseniz 12 tane de olabilir. Ve bu her şeyi mahvediyor. Sonuçlar yabancı oyuncu sayısından dolayı çok kötü. Eskiden FIBA rejiminde Avrupa’daki her ülkede iki yabancı oyuncuya izin veriliyordu. Şampiyonlar Kupası, Kupa Galipleri Kupası ve Koraç Kupası gibi uluslararası şampiyonalarda İtalyan kulüplerinin galibiyet sayısı toplandığında İtalyan Ligi Avrupa’da en güçlü ve en saygın ulusal ligdi. Bugün, bu rejimle, hiçbir yerde değiller! Ulusal ligleri Avrupa’da altıncı sırada ve kulüpleri uluslararası yarışmalarda yer alamıyor. Bugün Avrupa kulüplerinden herhangi birini başarıya taşıyan İtalyan oyuncu yok. Kulübün müsabakalarında kenarda oturuyorlar ve milli takımlarında da lider olmaları bekleniyor. İtalya Milli Takımı’nda yer alan beş aday oyuncunun Euroleague’de toplamda oynadığı 13 dakikası bile yok. Ulusal ligde belki biraz daha fazla oynuyorlar. Bu, doğrudan oyuncuların gelişmesine karşı bir düzen ve oyuncuları bitiriyor. Bu yüzden antrenörler çalışmak zorunda. Çünkü, oyuncunun 5 saat boyunca antrenman yapmasını istiyorsanız, bir gün büyük bir müsabakada oynayacağını görmek için bir umudu olmalı. Kendilerini geliştirme ya da müsabakanın önemli anlarında oynama şansı bulamadıklarında bunu nasıl yapacaksınız? Bu şans, 28 yaşında değil, 18-19’lu yaşlarda gelmek zorundadır.